Select Page

Djeca su bespomoćne žrtve oboljele od negativnih misli, jer je dječji um vrlo osjetljivo nepce koje prima dojmove bez zaštite. Dok djeca ne navrše četrnaest godina, njihovo fizičko i mentalno stanje je u velikoj mjeri rezultat sugestije i dojmova prikupljenih od odraslih umova o njima, dok dominantna brižna odrasla osoba u velikoj mjeri određuje mentalne i fizičke uvjete svog djeteta.

Suosjećanje … Univerzalni jezik čovječanstva

Za većinu ljudi, problem sa suosjećanjem je u tome što se bojimo ako ga ponudimo, nekako ćemo opraštati i poticati štetno ponašanje. Ipak, kako se povezujemo sa suosjećanjem, život se može promijeniti na bolje, s promjenama koje traju cijeli život.
Stvarna moć suosjećanja je odabrati ga usred teških situacija koje uključuju ponašanje koje smatramo uznemirujućim i potpuno odbojnim. Kako se može očekivati da netko bude suosjećajan usred neprihvatljivog ponašanja? Kako je to moguće?
Kada vidimo da se djeca ili odrasli oko nas ponašaju nesavjesno ili destruktivno, s radnjama koje su namijenjene uvredama ili nanošenju štete sebi ili ostalima, oni trebaju naše razumijevanje i suosjećanje.
Ovo je izbor koji moramo napraviti, imamo izbor ili suosjećanje ili prosuđivanje.
Važno je shvatiti da suosjećanje ne znači da odobravate štetno ili neodgovorno ponašanje. Umjesto toga, ulazimo u sebe da bi se pravilno postavili u odnosu prema ljudima s iskrenom energijom suosjećanja koju mogu čuti i primjeniti.

Sve što nas iritira o drugima može nas dovesti do razumijevanja nas samih. – Carl Gustav Jung

Svaki put kad odaberem suosjećanje, osjetim se duboko zapanjen, ne samo snagom te sile, nego da stvarno radi na pomaku i promjeni situacije.
Često ne vidimo bitnu poantu. Kada odete na to suosjećajno mjesto koje je duboko unutar vas, da pogledate osobu koja nešto uznemiruje, ne samo da dajete suosjećanje, nego također primate ono što ste upravo dali.
Vi jednostavno ne možete pokrenuti negativan stav ili prosuditi nekoga i još uvijek se osjećati mirno i dobro u sebi. Tijekom tih trenutaka nemoguće je osjećati se ljubazno ili mirno.
Postoje mnoga istraživanja o suosjećanju, u područjima ljudskog razvoja i ponašanja.
U najnovijim istraživačkim procjenama, psiholozi su primijetili da suosjećajni odgovor na izazovne pojedince i situacije daje pozitivnu reakciju u 70% situacija. Dok, reagirajući s ogorčenošću ili ljutnjom izaziva negativnu reakciju u 100% situacija! Koju reakciju biste izabrali?
Suosjećanje: pozitivan rezultat u 70% situacija
Ogorčenost: neuspješan rezultat u 100% situacija

Ako želite da se problematične situacije u vašem životu rasprše i poboljšaju, počnite “bacati suosjećanje” na osobu ili na problematično ponašanje. Znam da zvuči previše jednostavno, ali pokušajte. Sljedeći put kada se uznemirite, ponudite suosjećanje na određeni problem i vidite kako se situacija mijenja pred vašim očima.
Suosjećanje nas čini onima koji nude zaštitu, a ne kontrolorima. Razlika je ključna u stvaranju dugoročnih, životnih odnosa.
Da biste dobili ono što želite, morate dati ono što želite!

Croatian HR English EN