Select Page

Drugi mozak u srcu sada je mnogo više od ideje. Istaknuti medicinski stručnjaci nedavno su otkrili da mnogi primatelji transplantacija srca nasljeđuju donatorove uspomene i prijavljuju ogromne promjene u svom ukusu, osobnosti i, što je još neobičnije, u svojim emocionalnim sjećanjima. Danas nova znanost testira teoriju da je srce uključeno u naše osjećaje. Pa što su otkrili do sada?

Iznenađujuća nova otkrića pokazuju da je srčani organ inteligentan i da ponekad može voditi mozak u našoj interpretaciji svijeta oko nas i u radnjama koje smo odlučili poduzeti. Veliki broj studija bio je dovoljan da potakne neke znanstvenike da drugačije gledaju na srce i testiraju stare teorije da je srce uključeno u naše osjećaje, emocije i predosjećanja. Otkad je obavljena prva operacija srčanog kirurga Christiana Barnarda u Južnoj Africi 1967. godine, primatelji transplantacije srca su imali intrigantna iskustva, toliko čudna i neobična da se žele upoznati s obitelji svojih donatora kako bi saznali što se događa. Da li su mogli naslijediti određene osobine ponašanja i karaktera kroz stanična sjećanja iz srca svojih davatelja?

Susret s donatorovom obitelji

Nakon sastanka s njihovim donatorskim obiteljima potvrđeno je traganje bolesnika sa transplantacijom srca: nove osobine doista su prenesene od njihovih davatelja. Obitelji darivatelja često imaju veze s primateljem organa koji im je darovao umrli voljeni. Oni, na mnogo načina, prepoznaju i vole primatelja, gotovo kao da je dio izgubljenog, nekako, još uvijek živ.

Mali mozak u srcu

Neurolog dr. Andrew Amour iz Montreala u Kanadi otkrio je sofisticiranu kolekciju neurona u srcu organiziranu u mali, ali složen živčani sustav. Srčani živčani sustav sadrži oko 40 000 neurona koji se nazivaju senzorni neuriti koji komuniciraju s mozgom. Doktor Amour nazvao ga je “Mali mozak u srcu”. Već je mnogo godina poznato da je sjećanje distributivni proces. Ne možete lokalizirati memoriju na neuronu ili grupi neurona u mozgu. Sama memorija se distribuira u čitavom neuronskom sustavu. Pa zašto onda crtamo liniju u mozgu?

Činjenice

Sljedeće su činjenice samo neki od mnogih slučajeva prijavljenih kao dokaz nečeg izvanrednog što se događa s primateljima transplantacije srca: Izgleda da preuzimaju simpatije i nevolje svojih davatelja. Nježna, tiha žena koja nikad nije pila alkohol i mrzila nogomet dobila je srce od srušenog bicikliste donatora i pretvorila se u agresivnog ljubitelja nogometa koji pije pivo.

Lijeni muškarac primio je srce od kaskaderke. Neobjašnjivo je počeo trenirati fanatično bez ikakvog razloga dok nije postao pravi sportaš.

47-godišnji bijeli muškarac primio je srce od 17-godišnjeg muškarca iz Afroamerike. Primatelja je iznenadila njegova novostečena ljubav prema klasičnoj glazbi. Kasnije je otkrio da je darivatelj, koji je obožavao klasičnu glazbu i svirao violinu, umro u vožnji, grleći violinu na grudima. Čovjek koji je jedva mogao pisati odjednom je razvio talent za poeziju.

Osmogodišnja djevojčica koja je primila srce desetogodišnje ubijene djevojke imala je zastrašujuće noćne more muškarca koji je ubio njenog donatora. Snovi su bili toliko traumatični da je potražena psihijatrijska pomoć. Slike djevojčice bile su toliko specifične da su psihijatar i majka obavijestili policiju. Koristeći se detaljnim i najstrašnijim opisanim sjećanjima koje je djevojčici pružila, policija je skupila dovoljno dokaza da pronađe ubojicu, optuži ga i osudi za silovanje i ubojstvo prvog stupnja.

 

Moguća objašnjenja

Liječnici sada pokušavaju objasniti zašto su primatelji organa domaćini donorovih sjećanja i osjećaja, također poznati kao “stanična sjećanja”. Iako je nekolicina znanstvenika skeptična i odbacuje ovaj neobični fenomen kao stres nakon operacije ili reakcija na lijekove za odbacivanje organa, ali sve je veći broj stručnjaka koji vjeruju da su stanična sjećanja doista presađena od donora do primatelja s organima.

Ništa mistično, čista znanost

Drugi medicinski stručnjaci nude različita objašnjenja, ali svi se slažu da to nije toliko mistično koliko je to znanost koju treba dodatno istražiti. Profesor Pr Paul Pearsall i Pr Gary Schwarz su se udružili po tom pitanju. Profesor Gary Schwartz kaže da su „mehanizmi povratnih informacija uključeni u učenje. Kada govorimo, na primjer, o tome kako mozak uči, govorimo o onome što u mozgu nazivamo neuronskim mrežama. Ispada da način rada neuronske mreže jest da se izlaz neurona vraća na ulaz u neurone. I taj se postupak iznova i iznova ponavlja. Sve dok su povratne informacije prisutne, neuroni će naučiti. Ako smanjite povratne informacije, u neuronima nema učenja. ”

Um nije samo u mozgu

Doktorica Candace Pert, farmakologinja sa Sveučilišta Georgetown, vjeruje da um nije samo u mozgu, već postoji i u cijelom tijelu. Ova škola mišljenja mogla bi objasniti takva neobična iskustva s transplantacijom. “Um i tijelo međusobno komuniciraju putem kemikalija poznatih kao peptidi. Ti se peptidi nalaze u mozgu, i u želucu, u mišićima i u svim našim glavnim organima. Vjerujem da se pamćenju može pristupiti bilo gdje u peptidno / receptorskoj mreži. Na primjer, memorija povezana s hranom može biti povezana s gušteračom ili jetrom i takve povezanosti mogu se presađivati s jedne osobe na drugu “.

Memorija za povratne informacije

“Implikacija je da je za neurone važno da imaju povratnu informaciju za učenje koje se odvija. Proširenjem, svaki sustav koji ima povratne informacije učit će. Učimo pucati loptu u košarkašku mrežu dobivanjem povratnih informacija o tome jesmo li točni ili ne. Učimo govoriti tako što dobivamo povratne informacije o tome da li smo točni ili ne. I prema tome, svaki sustav, bilo koji skup ćelija koji imaju mehanizme za povratnu informaciju u mreži učit će na isti način kao i neuroni. To je ono što se naziva povratnom memorijom. ”

Ljubav i emocija

Transplantacija srca sada je rutinska operacija. Srce se stoljećima doživljava kao simbolički organ povezan s ljubavlju i osjećajima. Znanstvena istraživanja danas jasno pokazuju da su pjesnici i veliki znanstvenici kroz cijelu povijest bili u pravu cijelo vrijeme. Srce ima inteligenciju i igra posebnu ulogu u našem iskustvu emocija.

Napišite u komentarima što mislite o otkriću da u srčanim neuronima postoji drugi mozak. Nadam se da će vam ovo od sada pomoći da obratite više pozornosti na svoju intuiciju i vjerujete svojim osjećajima u stomaku i grudima.

 

Croatian HR English EN